Berdieke & Jorien

Verpleegkundigen in de wijk

Berdieke (31) heeft al 6 jaar ervaring binnen het team van Colmschate, “Veel variatie en veel gezelligheid maakt deze wijk zo leuk voor mij.” Jorien (23) is één van haar directe collega's, “Het is een diverse wijk waar heel veel verschillende zorg voorkomt. Van jong tot oud. Dat maakt het leuk.”

Naast haar werk als verpleegkundige vervult Berdieke ook de functies van centraal roosteraar en skillslab verpleegkundige, waardoor ze al haar ambities kan najagen. "Ik vind het fijn om bezig te zijn en bij Carinova is er altijd wel iets te doen. Er is altijd wel een project waar je aan kan deelnemen", voegt ze toe. Jorien is bezig met het behalen van haar hbo-diploma en heeft als doel om na haar afstuderen CWV'er te worden. Ze is sinds eind april aan de slag bij het thuiszorgteam van Colmschate om ingewerkt te worden en haar nieuwe rol eigen te maken. 

Anders dan verwacht 

Berdieke had niet verwacht dat de thuiszorg haar roeping zou zijn. "Ik dacht altijd dat ik in het ziekenhuis wilde werken. Maar toen ik daar eenmaal stageliep, bleek het niet helemaal te zijn wat ik zocht. Ik miste de variatie en de tijd om echt diepgaande gesprekken te voeren”, legt ze uit. Ze besloot om na haar opleiding de thuiszorg een kans te geven. "Ik was klaar met school en heb een open sollicitatie gestuurd naar het wijkteam in Holten. Ik werd meteen aangenomen”, vertelt Berdieke trots. Ze voelt zich hier beter op haar plek, "Je komt bij mensen thuis, je bent echt onderdeel van hun leven. En er is altijd tijd voor een goed gesprek." Daarnaast is het werk nooit saai volgens de verpleegkundige, "Je wordt continu uitgedaagd, van katheterzorg tot stomazorg tot terminale zorg. Geen dag is hetzelfde." 

"Je hebt hele andere gesprekken met mensen in de thuiszorg."

Ook Jorien had zelf niet voorgesteld dat ze in de thuiszorg terecht zou komen. Tijdens haar mbo-opleiding heeft zij op veel verschillende afdelingen stagegelopen. “Ik vond alles altijd wel leuk, maar ik had nooit echt dat moment van: ik zie dit mezelf altijd doen. Toen raadde een CWV'er van een ander team me aan om een keer met hen mee te lopen”, vertelt Jorien. Ze nam het advies aan en ontdekte dat ze de thuiszorg eigenlijk best leuk vond, "Je hebt hele andere gesprekken met mensen in de thuiszorg. Cliënten hebben ook nog een heel leven buiten de zorg. En het zelfstandig werken vind ik erg fijn." 

Uitdagingen van de zorg 

Zelfstandigheid in de thuiszorg heeft veel voordelen, maar brengt soms ook uitdagingen met zich mee. "Je moet zelf beslissingen nemen”, vertelt Jorien. "Natuurlijk kan je altijd een collega om hulp vragen, maar die staat niet meteen naast je. Jij bent degene die de knoop doorhakt." Het oplossen van complexe situaties en het nemen van moeilijke beslissingen vereist creativiteit en professionaliteit volgens de verpleegkundigen. "Soms moet je echt met creatieve oplossingen komen”, voegt Berdieke toe. "Je hebt niet alles bij de hand zoals in het ziekenhuis. Je moet soms echt out-of-the-box denken, en dat maakt het soms wat lastiger maar ook erg leuk." 

“Hier vind ik variatie en uitdaging” 

In de paar weken dat Jorien werkt in de wijk Colmschate heeft ze al veel verschillen ontdekt met haar afgelopen jaren in Bathmen, “In Bathmen had ik het echt super naar mijn zin. Bij de mensen thuis, de natuur, het platteland. Ik was er op mijn plek.” Jammer genoeg kon het team van Bathmen haar geen plek aanbieden als CWV'er, een rol die ze graag wilde vervullen. Hierdoor greep ze de kans aan om een halfjaar een CWV’er te vervangen in Colmschate. "Ik vond het spannend om naar de stad te gaan. Mensen hebben misschien een andere mentaliteit”, geeft ze toe. Maar tot haar opluchting viel het mee. "De cliënten zijn juist heel fijn om mee te praten. Het is heel divers. Waar Bathmen veiligheid en zekerheid bood, vind ik hier juist meer variatie en uitdaging. De zorg is hier heel gevarieerd. Mensen met een licht verstandelijke beperking, jongeren, ouderen. Het vraagt toch wat meer van je om te kunnen werken met meerdere doelgroepen.”  

Berdieke geniet niet alleen van de afwisseling in haar werk in de wijk Colmschate, maar ook van de sfeer binnen het team. "Na je dienst even op kantoor langskomen om dingen te bespreken of elkaar te ondersteunen bij lastige vraagstukken. We zorgen ervoor dat we elkaar spreken. Of het nu over werk gaat of tijdens een teamuitje, borrel of lunch op vrijdag. Het werk is zelfstandig maar je kan altijd op je team terugvallen. Het team is heel toegankelijk en ontzettend gezellig”, vertelt ze enthousiast. Jorien kan dit beamen, "Geen enkele vraag is te gek. Het is een hele open sfeer." 

Dag in dag uit 

Ondanks de uitdagingen halen beide verpleegkundigen veel voldoening uit hun werk. "Als de wekker 's ochtends vroeg gaat, denk ik soms wel, oh wat vroeg. Maar als ik eenmaal bij de cliënten ben, haal ik daar echt plezier uit. De vrolijkheid die je van mensen krijgt, maakt dat ik elke dag weer uit bed kom”, vertelt Berdieke. Jorien vult aan: "Als je iemand hebt kunnen helpen of een glimlach op iemands gezicht hebt kunnen toveren, dan neem ik dat vroege opstaan voor lief. Daar wil ik het wel voor doen.” 

 

Uitdagende baan

Wil jij ook een leuke, uitdagende baan waar je elke dag energie van krijgt? In onze vacaturebank vind je vast de juiste vacature. Weet je al wat je wil, maar staat jouw ideale baan er niet bij? Stuur ons dan gerust een open sollicitatie!

Vacatures

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324