Erna

Wijkverzorgende

Het is alweer 16 jaar geleden dat Erna (58) de carrièreswitch maakte naar de zorg, en als wijkverzorgende bij Carinova aan de slag ging. Tot op de dag van vandaag is ze dankbaar dat ze zorg mag bieden aan cliënten.

Wat haar werk zo speciaal maakt?

"Daar hoef ik niet lang over na te denken! Ik kwam laatst voor het eerst bij een cliënt waar ik inval. Ze vertelt me dat het alleen zijn allemaal niet meer zo leuk is. De mooie herinneringen die ze heeft met haar inmiddels overleden man komen naar boven. Van binnen word ik er een beetje treurig van. Ik help haar waar nodig en smeer een beschuitje voor haar."

"Doe dan maar een moorkop. Die heb ik lang niet meer gehad!"

Op tafel ziet Erna een boodschappenlijstje. "Brood, margarine, afwasmiddel, melk... Mevrouw is al jaren niet meer zelf in de winkel geweest. De boodschappen worden 1 keer per week voor haar gedaan. Ik vraag haar of ik nog iets op het lijstje mag schrijven. Ze kijkt me met vragende ogen aan. Ik pak een pen en schrijf '1 gebakje' op het briefje. Ze moet lachen. 'Dat doe ik zelf nooit!'. Ik vraag haar 'Waarom niet? Maak uw eigen feestje en zet op het briefje wat u lekker vindt'. 'Doe dan maar een moorkop. Die heb ik lang niet meer gehad'. Ik schrijf een moorkop op haar briefje en wens haar een fijne dag. 'Bedankt hoor! Je bent zo'n vrolijke frans'."

Het zijn de kleine dingen die ertoe doen

Erna vervolgt: "Dat maakt mijn werk nou zo leuk en speciaal. Het zijn de kleine dingen die het doen. Een lach en een traan. We werken met een protocol, een zorgplan, maar je kunt er zelf jouw eigen 'sausje over gooien'. Je komt bij zoveel diverse mensen met andere woonomstandigheden en leefgewoontes. De verhalen die achter de mensen schuilgaan vind ik erg interessant. Hulp bieden in allerlei vormen vind ik erg waardevol."

"We werken met een protocol, een zorgplan, maar je kunt er zelf jouw eigen 'sausje over gooien'."

"Het is mooi om te zien dat zorg afgebouwd kan worden, bijvoorbeeld na een operatie. Maar vaak moet de zorg uitgebreid worden bij verdere achteruitgang. We houden een vinger aan de pols en een oogje in het zeil. Samen met familie, collega's en artsen. Onze zorg in Nederland is echt goed te noemen. Daar kunnen we trots op zijn. Er is veel mogelijk. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Hopen dat dit zo blijft als ik ooit zelf aan de andere kant sta."

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324