Riëtta

Verzorgende IG

Riëtta werkt al 30 jaar bij Carinova. Waar zij energie van krijgt? Mensen een klein geluksmomentje laten ervaren: door ze te helpen, of door ze juist iets zelf te laten doen. Hoe dat zit? Ze vertelt het ons graag!

Riëtta werkt al 30 jaar bij Carinova. Ze begon als barmedewerker, werkte als coördinator Technisch Beheer en Facilitaire Dienst is vanuit de praktijk doorgegroeid naar Verzorgende IG in de thuiszorg. En dat is heel wat anders! Tijdens haar werk als barmedewerker bij Carinova nam Riëtta af en toe een kijkje op de woongroep: “Ik ging even helpen of ging bij een bewoner zitten voor een kop koffie. Heerlijk vond ik dat. En die nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ik uiteindelijk tóch de zorg in ben gegaan”.

Werken in de thuiszorg is nu helemaal haar ding. “Juist de mensen in hun eigen woning helpen - zo één op één - doe ik graag. Dan kan ik hen meer aandacht geven dan bijvoorbeeld op een woonzorglocatie omdat er dan geen andere mensen zijn die mijn aandacht nodig hebben”.

 

Ander gevoel in eigenwaarde 

Riëtta heeft interesse in de geest achter de mens: "Ik vind het belangrijk om te kijken wat mensen zelf nog kunnen doen. Vaak nemen wij als zorgmedewerkers, met alle goede bedoelingen, snel kleine dingen uit handen". Riëtta doet dat anders: “Loop je vooruit naar een andere kamer? Laat de cliënt zelf het licht aan doen als ze dat nog kunnen. Een kleine handeling met veel impact in hoe iemand zich voelt. Je moet al zoveel uit handen geven als je ouder wordt. Dan is het heel fijn als je als cliënt nog regie hebt, ook al gaat dat over (voor ons) kleine dingen. Ook als ik cliënten douche, vraag ik altijd of ze willen helpen met een washandje. Dat ze bijvoorbeeld hun gezicht nog zelf kunnen wassen geeft al zo'n ander gevoel in eigenwaarde.” 

Maak mensen nieuwsgierig 

Mensen die leven met dementie komt Riëtta in haar werk veel tegen. Ze deed een extra verdieping om juist die mensen nog beter te helpen: “Ik help bijvoorbeeld een vrouw die altijd op bed ligt als ik kom. Ik merk dat ik meer voor haar kan betekenen door mijn manier van communiceren aan te passen. En dat is een kwestie van uitproberen en aanvoelen wat bij haar past. Het verplicht uit bed moeten, daar wordt niemand vrolijk van. Ik zal ook nooit iemand pushen. Het gaat erom dat je mensen nieuwsgierig weet te maken. Als ze uit bed komt om even een broodje te eten, dan hebben we alweer een stap gezet. Want alles wat je de cliënt zelf laat doen, wordt hij/zij écht gelukkiger van”. 

Het Dijkhuis als verzamelpunt 

Riëtta werkt in de regio Bathmen: “We werken met twee teams: Bathmen Buiten en Bathmen Centrum”. Het verschil zit hem in de omringde dorpen waar je komt. “Maar ook in Bathmen Centrum kom je wel in buitengebieden hoor”, vertelt Rietta met een glimlach. Waarom ze juist hier werkt? “Ik ben in deze regio opgegroeid. Een beetje plat praten is mij dan ook niet vreemd! Praat iemand in dialect, dan doe ik dat ook. Dat geeft juist die extra binding”. En die binding voelt ze ook bij haar collega's. “We zoeken elkaar steeds vaker op door bijvoorbeeld pauzes tegelijk te plannen tijdens de avonddienst. Of we plannen na de ochtenddienst nog een moment op kantoor om de administratie te doen. Dan sparren we samen over de dingen die we in onze dienst tegenkwamen en drinken gezellig een kop koffie bij het Dijkhuis. Zo heb je toch verbinding met je team”. 

Ook werken in regio Bathmen?

De twee thuiszorgteams in Bathmen zoeken nog collega's!

Bekijk de vacatures in Bathmen

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324