Jolanda

Verzorgende IG

Mensen werken steeds minder lang bij dezelfde werkgever. Gemiddeld werken we zo’n 7 jaar bij een organisatie. Dan is het toch wel héél erg bijzonder als iemand een 40-jarig jubileum viert! Jolanda (59) is zo’n bijzonder iemand.

Dit jaar is Jolanda 40 jaar in dienst, en daar zijn we enorm trots op! Ook zijn we zijn benieuwd. Want wat is het geheime recept dat Jolanda zo lang bij Carinova is gebleven? We gingen met haar in gesprek!

We gaan terug in de tijd. Jolanda was 19 jaar toen ze haar opleiding MSPO (Middelbaar Sociaal Pedagogisch Onderwijs) afrondde en ging werken op woon-zorgcentrum Diessenplas. “In die tijd noemden we dat trouwens nog gewoon een bejaardenhuis hoor”, grapt Jolanda. “Zodra je 65 was konden mensen ervoor kiezen om hier te wonen in plaats van thuis. Inmiddels zijn we 40 jaar verder en bieden we voornamelijk specialistische zorg. Hier kom je pas wonen als het thuis echt niet meer gaat.”  

“Je kunt veranderingen als vervelend ervaren, maar je kunt
er ook juist uitdaging en kansen in zien.”

De overgang van bejaardentehuis naar specialistische zorg, ging niet van vandaag op morgen. En dat zorgde afgelopen jaren  voor veel veranderingen. Juist door die veranderingen kon Jolanda zich altijd ontwikkelen. “De zorg ontwikkelde zich door de jaren heen in een rap tempo, en als zorgprofessional moet je mee. Eigenlijk is dat al de helft van mijn geheim”, vertelt ze met een knipoog. “Je kunt die veranderingen als vervelend ervaren, maar je kunt er ook juist uitdaging en kansen in zien.”  

Kans om te ontwikkelen

Toen er nieuwe wet- en regelgeving kwam voor zorgpersoneel, kon Jolanda uitgroeien tot de rol van VIG’er (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg). “De opleiding duurde eigenlijk 2 jaar, maar ik deed het in één. Door de werkervaring die ik al had opgedaan, was dat goed te doen.” Toen enkele jaren later de zogenaamde ‘aanleunwoning’ werd geïntroduceerd, zag Jolanda een kans om zich daarin te verdiepen. “Deze mensen wonen op zichzelf en zijn een stuk zelfstandiger. Dat is anders dan wanneer je met dementerenden werkt. We hebben gesprekken over hun kleinkinderen of leuke uitjes.” 

Jolanda houdt van lezen, wandelen en fietsen. Ze heeft een passie voor reizen, dat doet ze samen met haar man. Je kunt haar beter vragen welke landen ze nog níét bezocht heeft. Maleisië en Indonesië vindt ze echte aanraders.

Diepgaande gesprekken

Tegenwoordig werkt Jolanda voornamelijk nachtdiensten. “De meeste collega’s vinden nachtdiensten niet fijn, maar ik vind het juist heerlijk. ’s Nachts is alles op jou aangewezen. Dat maakt de nachtdiensten uitdagend, want er zijn minder collega’s om op terug te vallen wanneer er iets aan de hand is” verteld Jolanda. “Soms maakt een bewoner zich zorgen of hebben ze negatieve gedachten. ’s Nachts heb ik de tijd om het hier met de mensen over te hebben. Dan heb je vaak bijzondere, diepgaande gesprekken.” 

Beloon jezelf

Het is deze afwisseling van werkzaamheden waardoor Jolanda, zelfs na 40 jaar, nog steeds enorm veel liefde en passie voor haar werk heeft. “Het is belangrijk dat je buiten het werk om goed voor jezelf zorgt. Neem regelmatig vakantie. Plan een lang weekend weg en doe leuke dingen naast het werk. Dan hou je het heel lang vol.” 

Carinova maakt het mogelijk

Spreekt jou die ontwikkeling ook aan? Bekijk onze vacatures en vindt een baan die bij jou past.

Bekijk vacatures

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324