Yolanda

Vrijwilliger

“Vrijwilligers maken het verschil”. Dat klinkt als een cliché, maar toch zijn dit de woorden die Yolanda (63) zorgvuldig uitkiest om het werk dat ze doet te omschrijven. Al sinds 2017 geeft ze extra kleur aan het leven van de bewoners. De tijd nemen om te achterhalen waar mensen gelukkig van worden, daar gaat het volgens haar om. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Yolanda neemt ons mee in haar ‘werk’ als vrijwilliger.  

Yolanda heeft een sterke, zelfverzekerde persoonlijkheid. In het verleden werkte ze in de zorg, nu is ze zelfstandig ondernemer. Ondanks haar drukke leven wil ze graag op maatschappelijk vlak bijdragen. Daarom kiest ze voor vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. “Wat diep van binnen misschien ook meespeelt, is dat ik zelf weinig tijd met mijn grootmoeder heb kunnen doorbrengen. Samen herinneringen ophalen van vroeger. Daar haal ik zo veel uit.”  

Bosje bloemen

Ongeveer 2 uur per week werkt Yolanda als vrijwilliger. Als ze bij de bewoners komt, neemt ze altijd bloemen mee. “En daar worden bewoners zo vrolijk van”, vertelt ze enthousiast. Wat we op een dag doen verschilt enorm. Van samen koffiedrinken en de krant lezen tot nagels lakken en haren borstelen. En soms is het ook gewoon even gezellig samenzijn.  

 

“Het gaat er om dat je de tijd neemt
om te achterhalen wat de bewoners
prettig vinden.”   

 

Elkaar leren kennen 

Yolanda merkt dat zorgprofessionals vaak druk zijn. Ze willen de best mogelijke zorg leveren, maar soms blijft er weinig tijd over voor persoonlijke aandacht, vind ze. “Daar kun je als vrijwilliger het verschil maken. In de levensfase waarin deze mensen zich bevinden, kunnen ze zich soms niet meer goed uitdrukken. Ze voelen zich dan onbegrepen. En dat zijn ze soms ook. Als vrijwilliger heb je de tijd om iemand goed te leren kennen en begrip te tonen.” 

 

"Wat bleek: ze houdt niet van koud eten!"

 

Een passend voorbeeld? Die is er wel! “Er was een mevrouw die tijdens het ontbijt elke dag weer begon te vloeken en schelden. Niemand wist waarom ze dat deed. En het simpelweg vragen leidde niet tot de oplossing, want mevrouw kon bijna niet meer praten. Ik heb toen de tijd genomen om erachter te komen wat er aan de hand was. Na veel geduld kwam ik erachter. Wat bleek: ze houdt niet van koud eten! Nu we haar ontbijt warm serveren zit ze weer hartstikke vrolijk aan het ontbijt. Op dat soort momenten voel ik dat ik écht verschil maak”. Yolanda komt nooit met lege handen: zo neemt ze altijd bloemen mee om samen op de vaas te zetten.

Zelf bepalen

Op de vraag wie geschikt is om vrijwilligerswerk te doen zegt Yolanda dat er altijd wel passend werk te vinden is: “Als vrijwilliger helpt het wanneer je assertief bent en zelf aan de slag durft te gaan op de afdeling. Zeker als je 1-op-1 tijd doorbrengt met de bewoners. Er is namelijk niet altijd iemand die je precies vertelt wat je moet doen. Ik vind dat heerlijk, want zo kan je het zelf bepalen en richting geven aan de activiteiten. Maar dat moet wel bij je passen!” 

Of ze dit werk over 5 jaar nog doet? “Ik heb nog zoveel ideeën die ik wil realiseren. Dus zolang ik de mogelijkheden krijg, blijf ik het zeker doen. En helemaal wanneer de bewoners met wie ik een speciale band heb er nog zijn!” 

Geïnspireerd door het verhaal van Yolanda?

Ga ook aan de slag als vrijwilliger! Er is veel mogelijk: of je nou 1-op-1 tijd wilt doorbrengen met bewoners, of dat je het leuk vindt om – samen met andere vrijwilligers – wat voor groepen wat te organiseren. Samen kijken we welk soort vrijwilligerswerk dat het beste bij jou past.

Aan de slag als vrijwilliger

 

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324