Nico

Student hbo-v

Nico (29) werkt op woonzorglocatie Sint Jozef. Met humor, ‘simpele’ oplossingen en vooruitdenken helpt hij collega's en bewoners om meer rust te ervaren. En dat doet hij met een onuitputtelijke energie en enthousiasme. “Onrust kan je niet voorkomen, maar het is vaak met kleine handelingen makkelijk te verminderen”, vertelt Nico Wientjes (29). We gingen een dag met hem op pad!

Nico werkte eerder in de ambulancesector als operationeel manager. Hij volgt de opleiding hbo-verpleegkunde, maar zijn eerdere ervaring en vaardigheden komen vaak van pas! “Het valt me steeds meer op hoeveel mijn achtergrond me helpt om mijn werk in de zorg nog beter te doen. We hebben weinig tijd en het goed logistiek organiseren van je team en de benodigdheden helpen enorm. Soms zijn slimme en innovatieve oplossingen nodig, maar het hoeft niet altijd zo groots te zijn. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig te horen dat de schema’s en oplossingen die ik aandraag het werk makkelijker maken. Daarin doe ik veel op gevoel!”

Logisch nadenken

Nico pleit voor het werken met gevoel maar ook voor logisch nadenken. En dat zegt hij met een brede glimlach. “Ik zet bijvoorbeeld inrichting en licht in om mensen te laten focussen en te zorgen voor de juiste energie. Een praktisch voorbeeld: stel er staat een tafel in doorloop naar de gang, dan zorgt dat voor veel onrust. Zet de tafel anders neer en je hebt gelijk een hele andere dynamiek.”

“Onrust op een woongroep is eenvoudiger
te voorkomen dan je denkt”

Licht is energie

Ook een mooi voorbeeld is het inzetten van licht. En daarvoor hoef je geen gekke dingen aan te schaffen. Nico doelt hiermee op de lampen die al aanwezig zijn in de woongroep. “Ga je lunchen in de keuken? Dan zetten we daar het licht aan en op andere plekken uit. Bewoners helpt het om de energie en aandacht te bundelen, juist naar die plek waar het nodig is. Ik merk dat zij dit prettig vinden en hier zichtbaar rustig van worden".

Inzicht in processen

“Collega's hoeven zich minder zorgen te maken over randzaken als je de logistieke zaken op orde hebt” vertel Nico. En laat hij dat nou ook net leuk vinden om te doen. “Het observeren en verbeteren van werkwijzen is leuk, vooral omdat ik merk dat collega's hier veel profijt van hebben. Zo hebben collega's meer aandacht voor bewoners en hoeven zij zich geen zorgen te maken om randzaken. ”Een klein voorbeeld: het ordenen van boodschappen. Juist dit soort ‘kleine’ dingen kunnen het verschil maken in rust of onrust op een afdeling. Ik zou zeggen, speel er zelf eens mee!”

Samen mogelijk maken

Collega's weten Nico steeds vaker te vinden om te sparren over bijvoorbeeld operationele zaken en het efficiënter inrichten van een afdeling. “Samen vinden we de mooiste oplossingen. Hoe gaaf is het wanneer je samen met je collega's het leven voor mensen in de woongroep nóg beter kan maken. En wanneer collega’s ook nog aangeven dat ze het fijn vinden hoe we dit samen oppakken, dan kan mijn dag niet meer stuk!”

 

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324