Maike

Verpleegkundige in de wijk

Even de gordijnen opendoen of het eten voor die avond uit de vriezer halen: het lijkt een kleine moeite, maar veel verzorgenden in de thuiszorg kunnen het helaas niet doen. Bij Carinova pakken we het anders aan.

Sinds kort werkt Team Colmschate op een andere manier in de wijk. Verpleegkundige Maike vertelt er meer over: “Als verzorgende en verpleegkundige richten we ons naast zorg ook op het welzijn van de cliënten.Soms heeft iemand meer behoefte aan een kopje koffie of wandeling dan zorg. Dankzij het nieuwe concept ‘Langdurige zorg thuis’ kunnen we die aandacht ook bieden.” Die verandering van kijk op zorg is nodig om mensen langer thuis te laten wonen.

Focus op welzijn 

Eerder was er een grens aan wijkverpleging. Had een cliënt meer zorg nodig? Dan werd iemand opgenomen in bijvoorbeeld de woonzorg. Nu is het noodzaak om zorg langer thuis te blijven bieden. “We kijken hoe mensen zich meer en langer thuis kunnen redden. En daar gaat dit concept ook over”, vertelt Maike. Het concept draait bij Carinova en is opgesteld in samenwerking met andere zorgorganisaties. “Wij zijn de proeftuin en dat maakt het voor ons team uniek.”

Echte aandacht

In dit team zijn er naast verpleegkundigen ook leefondersteuners. Zij geven ondersteuning in het dagelijks leven van een cliënt. En dat is erg belangrijk. “Ze komen langs om bijvoorbeeld ontbijtspulletjes klaar te zetten, een wandeling te maken of al kletsend de vaatwasser aan te doen.” Een ander mooi voorbeeld is het combineren van zorg met een maaltijd. “Door zorg te verlenen rondom etenstijd maken we er gelijk een moment samen van door mee te eten.” Maike vindt het fijn dat er tijd is voor échte aandacht. “Zo kijken we samen met de cliënt wat voor hen belangrijk is. De cliënten zijn heel dankbaar.” 

Andere kijk op zorg

De dankbaarheid is ook te zien bij de mevrouw die Maike helpt. Mevrouw is 100 jaar, doet nog elke dag ochtendgymnastiek en laat graag zien hoe flexibel ze nog is. “Door dit nieuwe concept krijgen we ruimte om te kijken hoe we écht nabije ondersteuning kunnen bieden. Dus niet alleen kijken door de zorgbril, maar juist kijken naar welzijn en welbevinden. Zo vindt mevrouw het heel leuk om samen oefeningen te doen. Goed voor de gezondheid én de lachspieren!”

Ruimte voor inbreng

Er zijn verschillende innovatieprojecten met als doel om mensen langer thuis te laten wonen. “In onze organisatie is ruimte voor eigen inbreng. Zo kwam ik laatst bij een mevrouw die aangaf eenzaam te zijn. Ze was bij iemand op bezoek geweest en merkte dat ze de katten daar erg leuk vond. Ik vroeg intern of een robotkat niet iets voor haar was en daar was ruimte voor. Het is fijn dat onze organisatie kijkt naar ontwikkelingen en dat het mogelijk is om dit in te zetten voor onze cliënten.”

Ontdek deze manier van werken

Klinkt dit als een fijne manier van werken? Bij het project ‘Langdurige zorg thuis’ staan op dit moment verschillende vacatures open.

Bekijk vacatures

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324