Sijmen

Thuishulp

Sijmen (36) is een enthousiaste en ervaren Thuishulp. Hij helpt cliënten het huishouden op orde te houden. Ooit begon hij als oproepkracht bij Carinova, maar het werk beviel hem zo goed, dat hij er zijn vaste baan van maakte. “Je komt bij zoveel verschillende mensen over de vloer.

Je denkt al snel aan ouderen, maar wat dacht je van mensen met vroegtijdige dementie, een fysieke of mentale beperking of autisme? Dat is wat het werk zo uitdagend maakt” zegt Sijmen.

Van theaterwereld naar thuishulp

Van kinds af aan wist Sijmen het: hij wilde de theaterwereld in. Na een opleiding als make-up artist zocht hij werk als grimeur en kwam te werken in een feestwinkel, hier verzorgde hij 'kap en grime' voor amateurgezelschappen. “Je werkt met een heel team samen om de acteurs om te toveren tot het personage dat ze moeten spelen”. Daar kon Sijmen zich uren in verdiepen, heerlijk vond hij het. “Maar de theaterwereld is ook een bijzondere wereld, die niet altijd even goed bij mij paste. Dus ging ik op zoek naar wat anders”.

Zo kwam hij in 2017 bij Carinova. “Ik had er eerst niet veel verwachtingen bij, maar ik had flexibele uren en het betaalde best goed. Dit werk geeft me rust in mijn hoofd. Als ik eenmaal aan het schoonmaken begin, kom ik in een lekkere flow. Dan heeft het bijna een meditatieve werking”, grapt Sijmen.

Als ik eenmaal aan het schoonmaken begin, kom ik in een lekkere flow. Dan heeft het bijna een meditatieve werking”

Je bouwt een band op

Aangenaam verrast door het werk, koos hij er al snel voor om voor een vast aantal uren aan de slag te gaan. “Het is zoveel meer dan ‘gewoon’ schoonmaken”, je leert mensen kennen en bouwt een band op. Je voert gesprekken met mensen, waardoor ze zich gezien én gehoord voelen. Zeker in coronatijd was dat zó enorm belangrijk. Door de lockdown zagen sommige mensen een week niemand, behalve mij. Je speelt op zo'n moment een grote rol in het leven van de cliënten.”

Sijmen

Oogje in het zeil

Als thuishulp heb je ook een signalerende rol. Dat betekent dat je soms contact opneemt met de familie of wijkteam van de cliënt. “Dat kan zijn als je merkt dat iemand zichzelf ineens niet is, of ongewoon vergeetachtig overkomt. Je kunt dat aangeven bij de client: “ik zie dat u wat vergeetachtig overkomt, herkent u dat? Vindt u het goed dat ik hierover contact opneem met uw familie?” Dat er iemand is die een extra oogje in het zeil houdt, word door de familie vaak enorm gewaardeerd.

Wat hij wel lastig vindt, is dat hij soms botst op vooroordelen over zijn vak. “Als man in een traditioneel 'vrouwenberoep,' heb ik  wel eens te maken met onbegrip,” deelt hij. "Maar ik ben wie ik ben en ik ben trots op wat ik doe. En ik ken geen cliënt waar ik kom, die dat niet met mij eens is!”

Ook als Thuishulp aan de slag!

Wil jij goed verdienen, zelf je uren bepalen en met mensen werken? Dan is een baan als Thuishulp jou op het lijf geschreven! Bekijk de vacatures en solliciteer direct.

Bekijk de vacatures

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324