Janneke

Verpleegkundige in de wijk

Ai-j plat könt proat’n, mu-j’t niej loat’n! Een bekend motto in de omgeving Dalfsen. Janneke werkt alweer drie jaar in deze regio als verpleegkundige in de wijk. Of ze zelf ‘plat proat’? “Zo af en toe, maar ik kan het gelukkig wel goed verstaan!”

Dalfsen is een gemoedelijk dorp en juist dat plat praten geeft een gezellige sfeer! Janneke werkt dan ook met veel plezier in deze regio. Dat is ook mede te danken de diversiteit aan cliënten en het leuke team van collega's! Maar wat doet ze precies? En is het werken in de zorg ook niet heel druk?

“Dat het druk is in de zorg is voor niemand een verrassing”, vertelt Janneke. “Ik werk sinds 2015 bij Carinova en je ziet meer zorgvragen binnenkomen die ook steeds complexer worden. Juist de aandacht voor de cliënt in tijden van drukte vindt Janneke erg belangrijk. “Iedereen wil zich gehoord en gezien voelen, ook wanneer je thuiszorg nodig hebt. Ik maak altijd een praatje en vraagt hoe het met de mensen gaat. En door dat soms ook in het plat te doen maak je gelijk een andere connectie met de cliënten. Ik ben ervan overtuigd dat je, door persoonlijk te zijn, de beste zorg kan geven én je het werk nog leuker maakt voor jezelf.”  

Gezelligheid en drukte in de wijkverpleging: kan dat samengaan?

Familie vertrouwt op jou 

Naast cliënten vinden ook familieleden en naasten het fijn dat er oog is voor welzijn en aandacht. Janneke: “Zij moeten kunnen vertrouwen op de feedback en signalen die wij geven over de cliënten. Is er iets anders in zijn/haar ritme? Is er meer verwarring dan anders? Of zie je dat het eten nog op het aanrecht staat? Soms ben ik de enige die een cliënt vanuit de zorg ziet, dus dat vraagt van mij om écht te kijken en te luisteren. En dat gaat verder dan mijn planning afwerken. Tuurlijk is het werk soms pittig, maar ons team is erg flexibel en altijd bereid om elkaar te helpen. Ook al ben je alleen bij de cliënt, je staat er nooit alleen voor.” 


Janneke Zieleman (37) bij een cliënt thuis. In het digitale zorgdossier staat alle relevante informatie over de cliënt. Hier worden acties, voortgang en evaluaties genoteerd. Door methodisch te werken sluit de zorg steeds goed aan bij de behoefte van de cliënt.

De kleine dingen die het doen 

Het combineren van persoonlijke aandacht en het afronden van je route hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, vertelt Janneke: “Ook wanneer je een handeling uitvoert zoals het aantrekken van een steunkous of het verzorgen van een wond heb je contact met de cliënt. Door veel te vragen en oprecht geïnteresseerd te zijn kan je nog meer van waarde zijn.” De mensen die je helpt verschillen van jong tot oud, van vitaal tot mensen in hun laatste levensfase. “Je hebt een passie en een drive om iemand de beste zorg te geven. Al is het een grapje, een glimlach of een extra warme deken over iemand z'n voeten: ook de kleine dingen kunnen veel verschil maken”. 

Gezond roosteren 

De veranderingen in de zorg vragen ook om een andere manier van plannen. “In de thuiszorg hebben veel zorgprofessionals kleine contracten terwijl je, juist wanneer je jong bent, meer uren wilt maken. En dat doen ze in Dalfsen net wat anders! Met ons team werken we als een van de eersten met een nieuwe werkwijze rondom plannen. Nu draai ik geen ochtend- én avonddienst meer op dezelfde dag. Je hebt diensten die altijd aansluitend zijn waardoor er meer rustmomenten zitten tussen je werktijden”, vertelt Janneke.  “Zo heb je langere diensten, meer rustmomenten en weet je vooraf al waar je aan toe bent. Gezond roosteren, noem ik het”.   

Onze collega's zijn constant bezig met vernieuwingen en denken mee over het inrichten van de zorg van de toekomst. We houden daarbij oog voor de mens. Ondanks de volle agenda's blijven we onze zorg zo persoonlijk mogelijk maken. En daar zijn we trots op!  

Herken jij je in de passie van Janneke over het werken in de wijk? Of wil jij ook meewerken aan de zorg van de toekomst? Loop een keer een dag mee of kijk welke vacatures er beschikbaar zijn. 

Aan de slag bij Carinova

Herken jij je in de passie van Janneke over het werken in de wijk? Of wil jij ook meewerken aan de zorg van de toekomst? Kijk welke vacatures er beschikbaar zijn.

Bekijk vacatures

 

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324