Rachel

Vrijwilliger

Om hulp vragen bij ziekte is niet eenvoudig. Het voelt bezwaarlijk om vrienden of familie om ondersteuning te vragen. Dan is het fijn als je terecht kunt bij iemand die er helemaal voor jou is: een maatje! Rachel (29) is zo'n maatje. Dit doet ze vrijwillig omdat ze het belangrijk vindt om voor anderen klaar te staan. Vaak werkt ze met kinderen en gezinnen. Nu is ze gekoppeld aan een leeftijdsgenoot en merkt ze dat er een bijzondere band ontstaat.

Anne (27) heeft lang getwijfeld voordat ze om ondersteuning vroeg. Als pedagogisch medewerker stond zij altijd voor anderen klaar. Maar in 2021 viel zij uit vanwege hypermobiliteitssyndroom, een aandoening die chronische vermoeidheid tot gevolg heeft. Een jaar later werd ook langdurige covid bij haar vastgesteld. Haar leven veranderde hierdoor drastisch. Door haar gebrek aan energie werden eenvoudige taken in het huishouden een uitdaging. In het begin sprongen vrienden en familie bij. “Maar ik voelde me bezwaard; een vriendschap hoort wederkerig te zijn", vertelt Anne. Haar vriend, met wie ze samenwoont, probeerde het huishouden draaiende te houden, maar de situatie werd zwaar. Anne besefte dat ze om hulp moest vragen. 

Zo ontmoetten Rachel en Anne elkaar tijdens een intakegesprek voor het maatjesprogramma. Volgens Rachel was er gelijk een klik. "We houden allebei van wandelen, lekker in de buitenlucht. Maar door de aandoening van Anne is zelfs wandelen al erg intensief. Daarom gaan we wekelijks op pad met de rolstoel.”

Rachel begrijpt Anne op een unieke manier vanwege haar eigen medische achtergrond. Met de diagnose MS ervaart Rachel ook een gebrek aan energie en heeft ze vaak last van vermoeidheid. "We begrijpen elkaar echt heel goed. Als je jong bent, wil je van alles doen. Voor ons is dat anders. Wij moeten bewust kiezen wat we wel of niet kunnen doen. Mensen van onze leeftijd begrijpen dat niet altijd even goed, daarom is het fijn om dit met elkaar te kunnen delen.” En de laatste tijd delen ze nog veel meer met elkaar, “Ik merk dat onze gesprekken steeds meer diepgang krijgen. We hebben het over van alles. Anne grapt soms dat met mij praten net zo veel oplevert als met een psycholoog." 

Het maatje-zijn gaat verder dan gesprekken. “Rachel helpt mij ook met het huishouden. We maken schoon, koken samen. Op deze manier is het ook nog eens veel gezelliger", lacht Anne. 

Vooraf hadden zowel Rachel als Anne niet verwacht dat ze zoveel uit hun relatie als maatjes zouden halen. "We dachten, we proberen het gewoon en we zien wel hoe het loopt. En tot nu toe verloopt het fantastisch, ik ben heel blij met Rachel!” 

Maatjes gezocht

Bij Carinova proberen we altijd om maatjes aan elkaar te koppelen. Heb jij ook een hulpvraag? Of wil jij iemand met een hulpvraag ondersteunen? Neem contact met ons op! Tijdens een intakegesprek bespreken we jouw wensen en behoeften en zoeken we een maatje die bij jou past.

 

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324