Metje

Thuishulp

Metje (59) werkt als Thuishulp bij Carinova in de regio Ommen. Ze poetst bij mensen thuis die dat zelf niet meer kunnen. En voor Metje is het veel meer dan schoonmaken alleen: “Je bouwt een band op met de mensen en je wordt onderdeel van hun omgeving”.

Afgelopen jaren waren pittig voor Metje. Ze verloor haar man op vroege leeftijd en haar leven stond op zijn kop. “Mijn man is kort ziek geweest en zijn overlijden heeft nog altijd veel impact. Hij was mijn steun en grote liefde. Maar stilzitten kan ik niet. Ik zei tegen m'n dochter: ‘Als ik thuis blijf zitten dan komen de muren op mij af. Ik wil snel weer wat doen’. Nu word ik gestimuleerd om me aan te kleden, me op te maken en anderen te helpen. Elke keer als ik bij de mensen thuis kom is het weer een feestje. Ik ga weg met een goed gevoel omdat ik weet dat de mensen blij zijn met mijn hulp. Dit werk is precies op het goede moment op mijn pad gekomen”. 

Alles blinkt en ruikt lekker

Dat Metje van aanpakken weet is aan alles te merken. “Mijn schoonmoeder zij ook altijd: ‘Je poetst met liefde’. En dat is ook echt zo. Ik zal ook nooit met een stofzuiger door de kamer heen racen met het risico om tegen dingen aan te stoten”. Ze praat met passie over haar werk. “Ik hou van poetsen. Overal mooi bij langsgaan en ervoor zorgen dat alles weer blinkt en lekker ruikt. Het leuke is dat je het ook samen met de cliënten kan doen. Ik overleg met de mensen wat ze fijn vinden en kijk of ze met kleine dingen nog zelf kunnen helpen. Denk aan samen het bed opmaken. Veel mensen vinden het prettig om toch zelf iets te doen, juist wanneer je steeds minder zelf kan”.  

Samen het bed opmaken

Bouw een band op

En het samen en in overleg doen is typisch iets voor Metje. “Wat ik belangrijk vind, is dat je met de mensen overlegt wat ze fijn vinden. Schoonmaken met een natte of droge doek, dat is voor sommigen al een heel verschil. Je kunt niet zomaar met een natte lap de meubels doen. Dat moet je gewoon eerst vragen. Mijn tip? Bouw eerst een band op met de cliënt en laat het aan hen hoe je bepaalde dingen aanpakt. Dan kan je later wel dingen samenvoegen naar jouw eigen manier. Ga dus niet jouw eigen manier afdwingen”, zegt Metje.  

Waardering is dé reden

De waardering is dé reden voor Metje om dit werk te doen. “Ik heb stuk voor stuk mooie adressen. Ik vertelde een cliënt dat ik dit interview had en ze zei: ‘Zeg maar dat ik heel blij met jou ben. Niet alleen om het schoonmaken maar ook voor wat je verder voor me doet. Je steunt me, ik kan met je praten en je luistert naar mijn wensen’. Dat is toch machtig! Ze waarderen me ontzettend en leggen me soms ook echt in de watten. Met de feestdagen heb ik bijvoorbeeld hele leuke dingen ontvangen: van een bos bloemen tot een rollade. Ze zijn echt gek met me.” 

Pauze met een kop koffie

Een kans krijgen

Wat niet mag ontbreken in dit stuk, volgens Metje, is dat ze blij is met de steun van collega's tijdens haar eerste weken. “Ik was nog herstellende van een operatie toen ik solliciteerde bij Carinova. Ik heb namelijk een pacemaker gekregen vorig jaar. Ik dacht dat niemand mij meer aan zou nemen gezien mijn leeftijd en medische situatie. Maar de dames bij wmo gaven me een kans en zorgden ervoor dat ik het werk langzaam kon opbouwen. Mijn dochter belde me op mijn eerste werkdag: ‘Nou mam, hoe was het?’. Ik vond het fantastisch!" 

Ook werken als thuishulp?

Bekijk in welke regio jij aan de slag kan!

Bekijk de vacatures

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324