Maaike

Verpleegkundige in de wijk

Werken in de thuiszorg, dat is toch saai! Dan mag je toch alleen steunkousen aantrekken en mensen wassen? Dat zit heel anders! Maaike is verpleegkundige in de wijk en vindt het de mooiste baan die er is. “Er zijn veel vooroordelen over de thuiszorg die ik graag uit de weg ruim”.

Maaike leerde Carinova kennen door een stage. ”Van mijn collega’s hoorde ik dat in mijn thuisstad Zwolle ook vacatures waren bij Carinova. Ik besloot een dag mee te lopen in de thuiszorg en na die dag wist ik het: ik wil graag in de wijk werken”.

Vertrouwensband is onmisbaar

Persoonlijk contact is het eerste dat Maaike noemt als zij het over haar werk heeft. “Je bouwt een band op met cliënten en daardoor krijg je een vertrouwensrelatie. Zo kun je écht iets betekenen voor de cliënten. Eén van mijn vaste adressen is een ouder echtpaar waarvan de vrouw de ziekte van Parkinson heeft. Aanvankelijk zei het echtpaar dat ze veel zelf konden. Ik zag dat ze het lastig vonden om de regie uit handen te geven. Maar hoe vaker ik ze zag hoe meer ze me vertrouwden en hoe meer ik voor ze kon betekenen.”

Door het vertrouwen wilden ze meer openheid geven over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. “En dat is onmisbaar om in te spelen op de zorgvragen. Als ik merk dat ik cliënten hierdoor beter kan helpen, zit ik met een voldaan gevoel in de auto naar de volgende cliënt.”

Liever thuiszorg dan het ziekenhuis

Veel van de medestudenten van Maaike zagen een carrière in het ziekenhuis voor zich. “Ze dachten bij de thuiszorg aan oude mensen wassen”, legt Maaike uit. Maar het is zoveel meer dan dat. “Ik verleen ook zorg aan jongere mensen, mensen die moeten revalideren en kom ook in het hospice.”

Ze moet denken aan een jonge man die ze helpt en waar ze een goede band mee heeft. Hij kreeg een dwarslaesie door een motorongeluk en werd in één klap afhankelijk van zorg. “Middels een kaartje liet hij me laatst weten hoe dankbaar hij is dat hij zijn leven optimaal kan leiden dankzij mijn hulp. Dat raakt me ontzettend” vertelt Maaike.

Als eerste signaleren

Als verpleegkundige ben je het vaste aanspreekpunt voor de cliënt én ben je vaak de eerste verpleegkundige die de cliënt ziet die dag. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee; iets wat Maaike heel prettig vindt. “Je doet observaties aan de hand van gestelde doelen, maar je moet elke keer weer kijken of deze doelen nog aansluiten bij de huidige situatie. Dan ben jij aan zet om te signaleren en – mogelijke – andere acties uit te zetten.”

“Je hebt daarbij de ruimte om besluiten te maken”, vervolgt ze. “De stress en verantwoordelijkheid die hierbij horen, daar moet je wel tegen kunnen. Waar nodig werk je uiteraard samen met andere zorgprofessionals zoals de huisarts, doktersassistent, familie, vrijwilligers en andere specialisten.”

Gevoel van vrijheid

Er is nog een vooroordeel over de thuiszorg dat Maaike graag uit de wereld wil helpen. “Veel mensen denken dat mijn werk eenzaam is. Ik ben juist continu onder de mensen. Onderweg bel ik veel met andere zorgprofessionals en collega’s. Dan praten we over het werk maar kletsen we soms ook over privédingen. Dat contact moet je wel zelf opzoeken! Door alleen op pad te gaan ervaar ik een gevoel van vrijheid.”

Vast rooster

Maaike werkt met een vast rooster die ze aanvult met openstaande diensten. “Dat houdt in dat je een basisrooster hebt waardoor je meer zekerheid hebt over je uren. Ik werk bijvoorbeeld vandaag een dienst van zes uur en heb daarnaast administratieve werkzaamheden. En zo maak ik een dag van acht uur. Maar natuurlijk kan de ene dag wel drukker zijn dan de andere; ook dat hoort bij de thuiszorg.”

“De verantwoordelijkheid die ik heb als verpleegkundige in de wijk is mij op het lijf geschreven. Naast de contacten met andere specialisten, het goed luisteren naar cliënten vind ik ook de stressfactor leuk. Jij bent zelf aan zet. Ik zou niet anders meer willen!”

Ook werken in de thuiszorg?

Vind jij een veel vrijheid en gezelligheid ook belangrijk in jouw werk als zorgprofessionals? Er staan diverse vacatures open in de thuiszorg!

Bekijk thuiszorg vacatures

Andere verhalen

Duik in de verhalen van onze collega's en ontdek wat zij vinden van werken bij Carinova.

Meer verhalen

Of vraag het Bianca

Wil je meer weten over het sollicitatieproces, of heb je andere vragen? Bianca vertelt je graag meer!

0613787324